Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη 2463053154
Ωράριο Δευ - Παρ 7.00 πμ - 15.00 μμ

Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Το δικό τους σπίτι απέκτησαν τα άτομα με αναπηρία στην Πτολεμαΐδα – Περίσσεψε η συγκίνηση στα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης & Κέντρου Διημέρευσης/ Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση : 25ης Μαρτίου 15
Ταχ. Κωδ. : 50200- Πτολεμαΐδα
Τηλέφω : 24633 50148
Fax : 24633 50126
E mail : Grtyp2@ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα 02-07-2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δικό τους σπίτι απέκτησαν τα άτομα με αναπηρία στην Πτολεμαΐδα – Περίσσεψε η συγκίνηση στα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης & Κέντρου Διημέρευσης/ Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ

Σάρκα και οστά έλαβε μετά από πολλά χρόνια το όνειρο δημιουργίας μιας σημαντικής κοινωνικής δομής για τα άτομα με αναπηρία στο Δήμο Εορδαίας, καθώς εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Κέντρο Διημέρευσης/ Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με κινητικές αναπηρίες και νοητική υστέρηση.

Η δομή αυτή για τα ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 το 2017 με προϋπολογισμό 3.712.877,60 ευρώ, ενώ η τελική δαπάνη του έργου (κατασκευή και εξοπλισμός) ανήλθε τελικά στο ποσό των 1.923.998,99 ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό ύψους 254.402,50 ευρώ καταβλήθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Εορδαίας.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με Νοητική Υστέρηση και Κινητικές Αναπηρίες είναι δυναμικότητας 12 ατόμων, ενώ το Κέντρο Διημέρευσης/ Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες και Νοητική Υστέρηση είναι δυναμικότητας από 26 έως 50 άτομα. Οι δομές αυτές βρίσκονται στην περιοχή Κουρί – δίπλα στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και συστεγάζονται σε κτήριο που είχε ανεγείρει δεκαετίες πριν η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με σκοπό να λειτουργήσει ως γηροκομείο. Το γηροκομείο ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ, με συνέπεια το εγκαταλελειμμένο κτήριο να καταστραφεί και να λεηλατηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Το κτήριο αυτό, το οποίο βρίσκεται εντός έκτασης 13.318,65µ2, που παραχώρησε ο Δήμος Εορδαίας, ουσιαστικά ανακατασκευάστηκε και αφού έγινε στατική ενίσχυσή του έγιναν οι απαραίτητες προσθήκες και εσωτερικές διαρρυθμίσεις που κρίθηκαν απαραίτητες για τη φιλοξενία των δομών αυτών για τα ΑμεΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Εορδαίας παραχώρησε τη χρήση του κτηρίου των δύο αυτών δομών στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Λαμπηδόνες», η οποία και θα τις λειτουργήσει. Το παραχωρητήριο υπεγράφη από τον Δήμαρχο Εορδαίας στις 21 Μαΐου 2024.

Τα συγχαρητήριά της για την επιτυχή σύμπραξη – συνεργασία των φορέων της περιοχής μας για τη δημιουργία των δομών ΑμεΑ στο Δήμο Εορδαίας εξέφρασε η Υπουργός κ. Ζαχαράκη, ανακοινώνοντας ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας εξασφάλισε το ποσό των 24 εκατ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με αναπηρία και μίλησε για αύξηση της χρηματοδοτούμενης δαπάνης κατά 14 εκατ. ευρώ ετησίως με σκοπό να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε ΚΔΗΦ.

Την χαρά τους για την ευόδωση μιας πολύχρονης προσπάθειας εξέφρασαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. -Προϊστάμενος της μονάδας Α.5 για Κύπρο και Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Patrick Paquet, η εμφανώς συγκινημένη εκπρόσωπος των «Λαμπηδόνων» Όλγα Ντέλλα και ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς.

Ο Π. Πλακεντάς -συγκινημένος επίσης- έκανε λόγο για μια ξεχωριστή μέρα για την Πτολεμαΐδα, καθώς, όπως είπε, ο κόσμος μας αποκτάει «μια δομή ανάσα» και έκανε εκτενή αναφορά σε όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν για να πάρει σάρκα και οστά η πολύχρονη αυτή προσπάθεια. Αναφέρθηκε μάλιστα, μεταξύ άλλων, ονομαστικά στον πρώην Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, στον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη και στους πρώην Περιφερειάρχες κ.κ. Γιώργο Κασαπίδη και Θόδωρο Καρυπίδη, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα στελέχη της Διαχειριστικής αρχής Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλλαν για να γίνει το όραμα των γονέων παιδιών ΑμεΑ και του αναπηρικού κινήματος της Εορδαίας πράξη εξέφρασε και η εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Λαμπηδόνες» Όλγα Ντέλλα.

Previous Δήμος Εορδαίας: Νέα Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό των οικοπέδων

25ης Μαρτίου 15, Πτολεμαΐδα 502 00

Δευ – Παρ 7.00 πμ – 15.00 μμ

Νέα της πόλης και ενημερώσεις

Τα τελευταία νέα μας στέλνονται στο email σας.

www.eordaia.gov.gr © 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος